mandag den 20. oktober 2014

Løven (Døbefonten i Lerup - del 6)

En løve i Lerup! (Min grovskitse af den indristede figur på døbefonten).
"Hør nu her kære slagter", sagde han. "Har du nogensinde arresteret folk som har en løve?" "Nej," sagde slagteren, "men jeg er heller ikke politimester!" Det er jeg heller ikke - når løven har ædt mig," sagde Bastian. Den ordveksling fra "Folk og Røvere i Kardemomme By" har jeg ofte moret mig over. 

Der er i virkelighedens juridiske verden, som jeg er blevet en del af, udbredt forståelse for politimester Bastians taktik. Retfærdigvis skal det dog siges, at Bastian beredvilligt lovede den bestjålne slagter, at han nok skulle tænke over sagen...endda lige med det samme!

En løve er et stærkt, men også farligt dyr - på godt og ondt. På døbefonten i Lerup er der en løve - eller det gætter jeg på, for den ligner ikke så godt. Men stenmesteren så jo heller ikke løver vandre rundt i det nordjyske middelalderlandskab.

På en del andre kirker er der løver. Den kan være lidt tvetydig - rent symbolsk - løven. Noget godt, men også noget skidt. Tvetydigheden i den religiøse symbolik beskrives bedst ved at se på Lihme Kirke (der er omtalt andet steds her på bloggen). Her er både en ond og en god løve, så at sige side om side:

På det, jeg vil kalde det kunstige hammerbånd (en efterligning af stavkirkernes langsgående rem) rager en billedkvader ud på både nord- og sydsiden. På sydsiden er en løve, der har en persons hoved i sit gab, mens en anden person sidder på ryggen, kæmpende med løven. Bestemt ikke nogen rar løve!

Djævelen i en løves form med en stakkel med hovedet i dens gab, mens en
anden person på dens ryg kæmper med den (lidt svært at se for sneen)
Måske er det en illustration af selveste Djævelen? I Første Petersbrev Kapitel 5, vers 8 hedder det:
"Vær årvågne og på vagt. Jeres modstander, Djævelen, går omkring som en brølende løve og leder efter nogen at sluge."
På det andet hammerbånd, på nordsiden, findes modsætningsvis en fredfyldt og rolig løve. Den hviler i sig selv.
Gud symboliseret ved en løve?

En helt anden symbolsk betydning, må den her løve have. Måske symbolet på selveste Gud? I Ordsprogenes Bog Kapitel 28, vers 1 hedder det:
"Den uretfærdige flygter, skønt ingen forfølger ham, den retfærdige er tryg som en løve." 
Det er naturligvis kun et gæt, men det kunne være disse to bibelsteder, der refereres til på Lihme Kirke.

Løven er i øvrigt omtalt flere steder i Bibelen, måske husker I, at  den - undskyld mig - brølstærke Samson rev en løve midt over? Løven er jo i sig selv et symbol på styrke. Dens aristokratiske facon og langsomme, nærmest graciøse stil og stoiske ro, gør den til en konge blandt dyr. Dermed er den et oplagt symbol på Gud, på styrke og den tryghed, der er omtalt oven for i bibelverset. Trygheden, der må følge med styrken.

Nok om Lihme Kirke her. Som sagt: Kun nævnt for at illustrere yderpunkterne i løvesymbolikken, da der jo er en løve på døbefonten i Lerup.

På en døbefont er det godt og velvalgt med et symbol for Guds styrke. Løven med sin lange hale og ifærd med et spring og med åbent gab, er placeret mellem, hvad jeg tolker som den oprindelige lille dåbskirke ved kildevældet i Fosdalen. Til højre for Løven er der ligesom 2 kvartbuer, som kunne være symbol for de 4 verdensfloder, der flyder fra Edens have (der er andre buer på fonten, som man med god vilje kan tælle op til angiveligt 4 store floder).

Når det så er sagt, er eksperten M. Mackeprang i Danmarks Middelalderlige Døbefonte (1941) af den opfattelse, at løven ikke er en løve, men en hest! Nå, man kan ikke være enige med alle.

Efter løven mod højre er der ligesom en fane, som er lidt svær at tolke, men det ligner en korsfarerfane med sit tilsyneladende malteserkors. Andre mener dog det er en borg, der angribes af løven og falder sammen i murbrokker. Jeg synes korsfarerfane, for der er en korsfarer på vej ud ad en dør lige til højre for fanen. Derom i et senere kapitel i historien om døbefonten i Lerup.

Løven til venstre? - 2 af 4 verdensfloder? - korsfarerfane? - og en korsfarer helt til højre? 

Læs også:
Del 1 Lerup Gamle Præstegaard
Del 2 Døbefonten i Lerup
Del 3 Ichthys
Del 4 Thorhildurs Kirke
Del 5 Dåbsduen
Del 6 Løven
Del 7 Tronhimmelen
Del 8 Yggdrasil og Livstræet
Del 9 Ruinen og den ny kirke
Del 10 Sheela na Gig

Ingen kommentarer:

Send en kommentar